Eerste Hulp bij Baaldagen

“Is 10 uur ’s ochtends te vroeg voor een glas wijn?” Ik moet glimlachen om het appje dat ik krijg van een vriendin. Ze is moeder van een energieke driejarige en avontuurlijke dreumes. En ze is – heel fijn – het type dat altijd eerlijk is als het moederschap haar even zwaar valt. Gelukkig verliest ze nooit haar humor, getuige dit grapje over alcohol om tien uur ’s morgens.

Ze heeft een baaldag, zo vertelt ze me later. Herkenbaar? Vast wel. Voor mij in ieder geval. Daarom schrijf ik dit blog. Voor haar, voor mezelf en voor ons allemaal. Want juist op een baaldag kunnen we wel wat hulp gebruiken. Een inspirerend inzicht, een zetje in de goede richting of gewoon een lekker praktisch advies. Regelrecht uit de Bijbel. Want dat hebben we nodig. Altijd, maar zéker op baaldagen.

“Er kwam een engel die Elia aanraakte en zei: ‘Word wakker en eet wat (…) De engel raakte hem opnieuw aan en zei: ‘Sta op en eet wat, anders is de reis te zwaar voor je.” (1 Koningen 19:5&7)

Er zijn ochtenden dat je wakker wordt en denkt: ‘Hoe kom ik deze dag door?’ In bed blijven is geen optie, maar wat kun je dan wel doen? Dit: het advies van de engel opvolgen. Toen Elia in de woestijn in vluchtte na een heftige tijd en uitgeput in slaap was gevallen, kreeg hij dit te horen. Sta op en eet. God had namelijk nog van alles voor hem te doen. Maar hij moest daar wel nieuwe energie voor krijgen door te eten. Wat een mooi, nuchter advies ook voor moeders. Als je ’s morgens opziet tegen de dag: Sta op en eet. Juist als je lichaam al zoveel te lijden heeft door korte nachten en pittige dagen. Eet! Gods natuur biedt ons een overvloed aan geweldig voedsel, neem dit dankbaar aan en geniet van het effect op je vermoeide lijf. Eet een voedzaam ontbijt, verantwoorde tussendoortjes en een gezonde lunch. Laat God voor je zorgen, het is allemaal liefde van Boven! En ja, die liefde gaat voor moeders ook door de maag. 😊

“Je hebt niet meer dan Mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid. Dus laat ik mij veel liever voorstaan op mijn zwakheid, zodat de kracht van Christus in mijn zichtbaar wordt.” (2 Korinthe 12:9)

Juist als ons eigen energielevel op nul staat, beseffen we dat we God nodig hebben. Dat is eigenlijk de boodschap van deze tekst. Zullen we dat maar gewoon toegeven? En dan bidden: ‘Heer, ik kan het niet, doet U het door mij heen, juist vandaag?’ Dan zal Hij het doen, je hoeft je er alleen maar aan over te geven. Daarom: laat het los en leg het in Zijn hand. Weet dat je bij Hem terecht kunt als je moe en gestrest bent. Leg jezelf bij Hem neer, met al je kwetsbaarheid. Als moeders kunnen we ons overweldigd voelen door de wereld, de drukte van onze agenda en al onze verantwoordelijkheden. Maar te midden van dit alles mogen we schuilen bij God. Die Zijn kracht wil laten zien, door ons heen.

“Toen beleed ik u mijn zonde, ik dekte mijn schuld niet toe, ik zei: ‘Ik beken de HEER mijn ontrouw en u vergaf mij mijn zonde, mijn schuld.” (Psalm 32:5)

Op baaldagen ben ik geen zonnetje in huis. Heb jij dat ook? Vermoeidheid doet rare dingen met je, vooral met je humeur. Ik denk dan dat iedereen om me heen irritant is, maar meestal ben ik dat vooral zelf. Wat te doen? Stap één is eerlijk zijn en stap twee is excuses maken als dat nodig is. Daarom zeg ik sorry tegen m’n man als ik op hem loop te mopperen. En ik zeg sorry tegen mijn kinderen. Ik wil eerlijk zijn als ik een baaldag heb en excuses maken als zij daar last van hebben. Voor mezelf gelijk een mooie les in nederigheid en zelfreflectie. Maar ook een gelegenheid om mijn kinderen te laten zien dat mama ook genade nodig heeft. Elke dag, maar zeker ook op baaldagen.

Je kunt beter met zijn tweeën zijn dan alleen zijn, want – dat is zeker – samen zwoegen loont. Wanneer twee vrienden samen zijn en een van beiden valt, helpt de ander hem weer overeind. (Prediker 4:9-10)

Balen is niet leuk, maar in je eentje lijden is bijna onverdraaglijk. Daarom hebben we elkaar nodig, want juist op baaldagen is vriendschap een heerlijke zegen. Die medemama die begrip heeft voor je geworstel en gewoon luistert zonder ongevraagd advies: ze is goud waard. En door die herkenning voel je je gelijk al kilo’s lichter. Hoe fijn is het om zelf ook een echte vriendin voor een ander te zijn. Dat jij ook weer voor verlichting kan zorgen. Samen een kop koffie doen en even lekker klagen, dat lucht enorm op. Vriendschappen zoals deze zijn om te koesteren, juist in de drukte van het gezinsleven.

’s Avonds spreek ik af met de vriendin die me die morgen appte. De baaldag ligt achter ons, de kinderen liggen op bed en de rust is weergekeerd. En wij? Wij proosten op onze vriendschap, op ons gezin en dat er morgen altijd weer een nieuwe dag komt. 😉