MAG IK EVEN RUSTIG POEPEN ALSJEBLIEFT?! Ik zit op de wc. Twee paar handjes timmeren op de deur, kinderstemmetjes roepen om mama. Ik zucht: ‘Kak. Zelfs op het toilet ben ik niet veilig…’

Als mama geef ik mezelf met hart en ziel aan m’n gezin. Maar als ik niet uitkijk, kan ik soms niet eens even een privé-potje-poepen-zonder-publiek. Wie zorgt er voor mama? Daarom onderstaande #powerpunten voor jou en mij! Om zo beter voor onszelf te zorgen, zodat we als mama’s overeind blijven en weer nieuwe energie krijgen. Want blije moeders, daar is uiteindelijk iedereen mee geholpen.

#terugweg

Als we het druk hebben, gaan we meestal harder werken. En soms kan dat ook. Maar niet alles wat kan, is ook slim. Je kunt tien uur achter elkaar autorijden, in plaats van na elke twee uur pauze nemen. Iedereen weet dat het veiliger is om dat laatste te doen. Maar toch denken we dat we ermee opschieten als we nóg harder werken. Eigenlijk is het tegenovergestelde nodig: terugschakelen. Dat voelt misschien als stilstand, maar dat is het niet. De grap is: de terugweg is vaak juist de kortste weg vooruit. Dus even een kop koffie met een vriendin, een uurtje shoppen of lekker lang in bad met een hele hoop schuim. Ik merk zelf dat ik daar enorm van op knap en er daarna pas echt vrolijker tegenaan kan.

#noodzaak

Tijd voor jezelf is geen luxe, maar absolute noodzaak. Ik zeg zelfs: My time alone is for everyone’s safety. Mijn hele gezin vaart er wel bij als mama ook af en toe vakantie heeft. Niet dat ik in m’n eentje naar de Bahama’s wil (hoewel dat ook best lekker zou zijn) maar ik weet dat als ik omval, de kids direct de klos zijn. Tijd voor mezelf is eigenlijk indirect ook zorg voor hen! Doet me denken aan Jezus, die ook steevast tijd inruimde om alleen te zijn en te bidden tot zijn Vader. Herkenbaar dat Hij zelfs daar niet altijd veilig was, omdat er altijd wel iemand was die Hem nodig had. Toch maakte Hij prioriteit van zijn tijd alleen. Want Hij had een missie en de eenzame stilte was zijn hulpbron.  Inspirerend voor ons als mama’s en een geweldig voorbeeld om te volgen.

#mamazorg

Echte me-time betekent dat je ook voor jezelf kunt láten zorgen. Vooral onafhankelijke types vinden dit een lastige. Maar beste ik-doe-het-zelf-wel-mama: mag de ander het nu een keer voor jou doen? Het is zelfs heel goed voor je relaties als je het eens omdraait en de ander de kans geeft om voor jou te zorgen. En als je jezelf eraan overgeeft, zal je zien hoe fijn het is als jij ook eens gekoesterd wordt. Dat bijvoorbeeld iemand anders even voor je kinderen zorgt, want it takes a village to raise a child. Dat iemand anders even de boel overneemt terwijl jij achterover leunt. Zo komt zelfs de allersterkste mama erachter dat ze niet altijd de powervrouw hoeft uit te hangen. En dat is eigenlijk alleen maar heel erg bevrijdend.

#nee

We weten allemaal dat het goed is om ‘nee’ te zeggen tegen iets dat teveel energie trekt. De daad bij het woord voegen is nog lastiger, want er speelt van alles mee. Vaak willen we iedereen tevreden te houden, terwijl dat dit onmogelijk is. Het helpt mij dan om te weten dat grenzen trekken aan de éne kant, ruimte schept voor iets beters aan de ándere kant. Dus als ik bijvoorbeeld ‘nee’ zeg tegen teveel verjaardagen in het weekend, kan ik ‘ja’ zeggen tegen broodnodige rust voor ons gezin. Ook is het goed om af en toe ‘nee’ te zeggen tegen jezelf en bepaalde gewoonten waarvan je weet dat ze niet goed zijn. Teveel social media, te laat naar bed gaan, ongezond eten of gewoon een veel te drukke agenda. Zeg er ‘nee’ tegen en kijk eens wat een ruimte het aan de andere kant oplevert, die je kunt besteden aan mooiere zaken.

#zielszorg

Last but not least: zorg voor je ziel. Ons gezinsleven kan een gezellige drukte zijn met altijd leven in de brouwerij. Er is altijd wel een kind dat roept, kletst, zingt of piept. In al die herrie verlang ik weleens naar stilte en zoek deze ook bewust op. Om even stil te staan bij m’n gedachten en gevoelens, die komen en gaan. En belangrijker nog, te luisteren naar Gods stem die tegen mijn ziel spreekt. Zoals dat liedje: “Heer, ik wil horen Uw zachte stem. Laat andere stemmen in mij zwijgen. Open mijn ogen, Heer opdat ik het licht van uw aangezicht zal zien.” Door met mijn ziel in contact te staan met Hem die mij maakte, is de beste zelfzorg!

#slot

En ja, dan zijn er altijd nog momenten dat ik zelfs niet veilig ben op het toilet. Maar met deze #powerpunten blijf ik als mama bewust van goede zelfzorg. Nu nog een goed slot op de wc-deur...;-)

 

Dit blog verscheen eerder op www.powertothemamas.nl