Bikini-klaar? Bekijk jezelf door de ogen van je Schepper!


De warmte van de zomerzon tovert blanke ledematen uit hun winterslaap tevoorschijn. Blote armen, blote benen en hier en daar een verlegen streepje buik. En als het echt heet wordt is 'ie daar: onderuit de kast, de bikini! Of badpak, of iets anders bloots dat de hitte kan verdragen ;-) Maar voor heel wat vrouwen het sein om in een lichte stress te schieten. Want is mijn lijf wel toe aan de openbaarheid? Zijn m’n dijen wel strak en is m’n buik niet te bol? Geen zorgen! Bekijk jezelf door de ogen van je Schepper en je bent sowieso bikini-klaar! 


Weet door wie je gemaakt bent. Wie durft? Tegen je spiegelbeeld zeggen: “Mijn bestaan is een ontzaglijk wonder. Wat u gemaakt hebt, is wonderbaarlijk!” Dat is wel wat de Bijbel zegt over ons. Eigenlijk staat er: je bent geen toevallige samenloop van omstandigheden, maar een geweldig kunstwerk waar God Zijn best op heeft gedaan. Hij die het oneindige heelal in een zucht maakte, heeft met alle liefdevolle toewijding die in Hem was, ons met zijn vingers gevormd en met zijn adem gevuld. Dat te weten, verandert je blik op je lichaam.


Omarm de waarheid over jezelf. Direct na bovenstaande tekst volgt: “Ik weet het tot in het diepst van mijn ziel.” Ik ben dus fantastisch gemaakt én ik wéét het. Ik heb deze waarheid zelfs laten verankeren in het diepst van mijn wezen. Wat is dat dan toch? Dat een lief compliment regelmatig afketst op onvermogen om gewoon te ontvangen. Het vergt inderdaad soms wat oefening om mooie dingen over jezelf aan te nemen en in te laten dalen. Maar de volhouder wint. Dus: “Je bent prachtig!” En wij allemaal in koor: “Ja, ik weet het, dank je!”


Perfectie bestaat niet. De mooiste topmodellen zijn soms onbegrijpelijk onzeker over hun lichaam. Blijkbaar geeft een gladde huid, een ultra-slanke taille en kogelronde borsten geen verzekering voor een goed zelfvertrouwen. Dat zit blijkbaar toch echt van binnen. Als zelfs – voor de buitenwereld – perfecte vrouwen nog ontevreden kunnen zijn, dan ligt de oplossing eerder in ons denken dan in een perfect lijf. 


Vergelijken berooft ons van geluk. Het is een hobby die maar lastig af te leren is: naar de ander kijken en vergelijken. We dwalen graag af van wat we zelf hebben en kijken of de ander langer, bruiner of mooier is. Maar zoals bovenstaand beschreven: jouw lichaam is volstrekt uniek en bijzonder mooi in z’n soort. Elk mens is goed zoals het is omdat er van gehouden wordt. Door God, je geliefden en hopelijk ook door jezelf. En die liefde maakt elk lijf de moeite waard.


Kijk naar wat je wel hebt. De gelukkigste mensen zijn degenen die dankbaar en tevreden zijn voor wie ze zijn én hoe ze eruit zien. Dat zijn mensen die de stemmen negeren die smeken dat het slanker en strakker moet. Tel je zegeningen die je op lichamelijk gebied hebt gekregen. De Bijbel zelf bezingt op meerdere plaatsen de schoonheid van de vrouw. Maak een lijstje van je mooie kanten: je aanstekelijke lach, je glanzende huid, je sprekende ogen. Vraag aan je geliefden waarom ze je mooi vinden en accepteer wat ze zeggen over je schoonheid. 


Je lichaam is er niet alleen maar om mooi te wezen. Denk er eens over na wat je er allemaal mee kunt! Je kunt met je lijf van A naar B, je kunt eten, knuffelen, rennen, bidden, zingen, dansen, werken en al je zintuigen aanzetten om te genieten van het leven. En dat allemaal met één lichaam! En als je kinderen hebt: met je lichaam kun je ook liefhebben, dragen, baren en voeden. En als dat allemaal gebeurd is en je lijf er een tikkie anders uit ziet dan voorheen: kijk niet naar de rimpels maar wees vooral heel dankbaar voor wat het je opgeleverd heeft ;-)


Lief je lijf! Je kunt op een moeilijk dieet gaan of helemaal niet meer eten maar dat raad ik je niet aan. Hou van je lijf zoals het is en laat die liefde zien door het te koesteren met goede voeding, beweging en lekker veel buitenlucht. De Bijbel zegt dat je lichaam een woonplaats van de Heilige Geest is. Eigenlijk is het een enorme eer dat God in je lijf wil wonen. En als je kritiek levert op je lichaam, doe je God te kort die je lichaam uitgekozen heeft om er in te verblijven. Verzorg dat huisje dan ook met de liefde en aandacht: dat heeft het méér dan verdiend. 


Het mooiste moet nog komen. Ja, we leven niet meer in het paradijs. Met als gevolg dat onze lichamen kraken, piepen en pijn doen. We worden ziek en blijven dat soms ook. Ik word er verdrietig van, om te zien dat lieve broeders en zusters in lijven moeten leven die niet meer beter worden. En ik geloof dat God daar nog veel verdrietiger om is. Toch denk ik dat ook Hij hoop put uit de heerlijke toekomst die we samen met Hem zullen hebben. Met nieuwe lichamen, die heel, gaaf en gezond zijn. 


En tot slot: je lijf is maar je lijf. Hoe lief we het ook kunnen hebben, je lichaam is uiteindelijk maar een tijdelijke plek. Jij en ik nemen er ooit een keer afscheid van. Dus ja, besteed zorg aan je uiterlijk en de manier waarop je ernaar kijkt. Maar zet zielszorg bovenaan. En het mooie is: een ziel die vol vreugde en levenskracht zit, levert een schitterend mens op dat van binnenuit straalt!