Mama-zijn kan relaxter, als je beseft dat je eigen manier van ernaar kijken van grote invloed is. Want vaak is je gezin nog niet eens de stressfactor: wij kunnen onszélf behoorlijk in de weg zitten… Het goede nieuws is dat de aanpak dus ook bij onszelf te vinden is! Onderstaand blog gaat hierover en geeft vijf adviezen op een rij: verzameld uit de praktijk van het alledaagse aanmodder-moederleven ;-)

 

1.    Geef jezelf welverdiende 'likes'

Ik vind het moeder-zijn de mooiste baan die er is. Tegelijkertijd is er geen grotere uitdaging dan precies datzelfde moederschap. Tel dit bij elkaar op en je hebt een roeping die het mooiste én het moeilijkste bij je naar boven haalt. Wat wij moeders hierbij dan nodig hebben, is heel veel terechte erkenning en bevestiging. En daarvan heb je nooit genoeg, want het moederschap wordt onderschat van alle kanten. En nu kun je je daar druk over maken, maar beter nog is om jezelf welverdiende 'likes' te geven. Wacht niet op goedkeuring van mensen die niet zien wat je allemaal doet, maar geef deze heel terecht aan jezelf én andere moeders. Want of je dat nu elke dag voelt of niet; voor je kinderen ben je van onschatbare waarde. Doe dus niet mee aan de Verkiezing van de Perfecte Moeder, maar wees jouw versie van de beste moeder die je jouw kinderen kunt geven. En natuurlijk gaat dit met vallen en opstaan. Maar als je lief, goed en mild voor jezelf bent, levert dat een relaxte moeder op waar kinderen meer aan hebben dan iemand die streeft naar een onbereikbare perfectie..

 

2. Let go…

Troost jezelf met de gedachte dat elke moeder weleens een moment heeft gehad dat ze haar kinderen tegen elk aannemelijk bod op Markplaats wil zetten, maar dan direct zelf schrikt van zo’n gedachte. Er zitten gewoon dagen tussen die de schoonheidsprijs niet halen. Maar vraag jezelf af: hoe erg is dat? Meestal helpt het enorm om toe te geven dat het moederschap af en toe een beetje aanmodderen is. Dat je je stinkende best doet, maar dat je naast moeder, ook gewoon een mens bent. Geloof me, lieve aanmoddermoeders: je bent niet de enige moeder wiens kinderen weleens op de supermarktvloer gaan liggen krijsen. Je bent niet de enige moeder met gebroken nachten, dikke wallen en een humeur beneden nul. En je bent ook niet de enige moeder die haar kinderen met geen mogelijkheid aan de broccoli krijgt. Laat het gaan, die hoge lat, en geniet van de menselijke moeder die je wél voor hen kunt zijn.

 

3. Je bent niet alleen

Een mooie spreuk waar alle moeders van kunnen leren: It takes a village to raise a child. Iedereen doet mee aan de opvoeding van je kind, dus relativeer jouw rol ook af en toe. Ja, jij bent als ouder van groot belang. Maar het is heel verfrissend om grootouders, onderwijzers, voetbalcoaches en jeugdleiders mee te laten doen met het grootbrengen van je kids. Zodat je ook dingen voor jezelf kunt blijven doen. Want jij bent er ook nog! En wat je dan ook doet; je beroep uitoefenen, tijd nemen voor je hobby of een fijn dagje niksen: ga er gewoon even uit. Daar word je vrolijk van en je kinderen zijn daarna ook weer extra blij om je weer terug te hebben. En zij groeien heus wel op: meestal dankzij jou en soms ondanks jou. Wat jij bent ook maar een mens. Maar: je staat er echt niet alleen voor. En gelukkig maar!

 

4. Leer van je kroost

Als ik het als moeder even niet meer weet, dan kijk ik naar mijn koters en hoe zij in het leven staan. Kinderen leren mij dat vier dingen in het leven topprioriteit hebben, namelijk: slapen, eten, spelen en knuffelen. Helder, toch? Ik bedoel: soms moet je even downsizen om te kunnen upgraden ;-) Even al het onbelangrijke volwassen gedoe weglaten en focussen op waar het werkelijk om draait. Wij kunnen van alles leren van ons kroost: Wil je meer leven in het moment? Kijk hoe goed je kinderen daar in zijn, als ze lekker op de grond zitten te spelen met hun duplo. Wil je meer kunnen genieten? Kijk naar de dankbaarheid van je kids voor de simpelste dingen in het leven: bellen blazen of lekker in de plassen stampen. Wil geen zorgen meer maken voor morgen? Kijk eens naar de no worries-houding van je kinderen en leer van hen te leven in vandaag. Dus laat los, die zogenaamde volwassen-verstandige houding en ontvang het leven als een kind. En daar hoef je geen moeilijke boeken voor te lezen: de lessen liggen voor het oprapen, recht voor je neus, bij je kroost.

 

5. ‘Nee' is ook een antwoord.  

Er zijn weinig mensen met zulke volle levens als de Nederlandse moeder. En met van alles op haar bord, vindt ze altijd dat er nog iets bij kan. Tot het teveel wordt en mama in een spagaat ligt. En dan nog wordt ze geplaagd door plichtsbesef, schuldgevoel en angst om een ander teleur te stellen. Dat is zo ontzettend jammer, want een eenvoudig ‘nee’ kan een toverwoord zijn met bijzonder mooie gevolgen. Het geeft namelijk ruimte aan wat je wél wilt, daarom is een 'nee' tegen het één, een 'ja' tegen iets anders. Iets dat bovenaan de prioriteitenlijst staat en wat wel de aandacht nodig heeft die het verdient. Je kunt nu eenmaal niet altijd alles doen, zeker als je een gezin hebt. En zeg dan gelijk ook maar lekker 'nee' tegen de hoge verwachtingen die je van jezelf kunt hebben: alle ballen hoog houden en altijd moeten blijven lachen. Zit jezelf niet zo in de weg, kom uit die spagaat en gun jezelf wat lucht. Het woordje 'nee' is een volledige zin, verdere uitleg is dus niet nodig. Punt! ;-)