Covey voor mama’s!

Stephen Covey: een managementgoeroe van wereldformaat. Van zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ werden wereldwijd zo’n 20 miljoen exemplaren verkocht en in 38 talen vertaald. Grote leiders hebben zich laten inspireren door zijn filosofieën. Zijn inzichten zijn krachtig, universeel en tijdloos. Maar wat kunnen huis-tuin-en-keukenmoeders (zoals ik, en jij misschien ook wel) met Covey’s filosofieën?

Covey gaf zelf het antwoord: “Hoe groter de verandering en hoe moeilijker de uitdaging, hoe relevanter de eigenschappen worden.” Laten we eerlijk zijn: het ouderschap is een enorme verandering en soms een pittige uitdaging, naast alle heerlijke kanten ervan. En als de inzichten van Covey door managers met succes toegepast worden, dan zijn ze vast ook bruikbaar voor de gezinsmanagers die moeders zijn. Hier dus, met die zeven eigenschappen van effectief leiderschap! Als bankdirecteuren en politieke leiders er wat mee kunnen, dan wij zeker ook ;-)

Wees proactief – Weet dat je zélf aan zet bent.

Een van de grootste verandering in een mensenleven is het krijgen van kinderen. Dit brengt vaak veel geluk en mooie momenten met zich mee, maar het ouderschap is soms ook een uitdaging. Elke moeder komt weleens in een situatie die moeizaam gaat of anders loopt. Dan is houding belangrijk; hoe je reageert en hoe je omgaat met deze situaties. Een proactieve moeder kan over haar eigen handelen nadenken en vraagt zich af hoe ze het anders of beter kan doen. Ze weet dat ze zelf aan zet is. Ze weet dat ze fouten maakt en dat dingen niet altijd lopen als gepland. Maar ze weet juist dan welk verschil een positieve, open houding kan maken in haar eigen leven en dat van haar gezin. Ze weet dat ze altijd zelf verantwoordelijk is voor haar houding, reactie en keuzes. Wat de situatie ook is.

Begin met het einde voor ogen – Weet wat je waard bent en waar je heen gaat.

Het is belangrijk dat je een doel hebt in je leven, zeker ook als ouder van een gezin. Hierbij gaat het om de vraag wat je aan je kinderen mee wilt geven voor hun volwassen leven. Een moeder die in balans is, weet waar ze heen wil met haar gezin en dat geeft betekenis en rust aan haar leven als moeder nu. Want dan weet ze waarom ze de dingen doet zoals ze het doet. De simpele, dagelijkse dingen krijgen zo hun waarde. Het verschonen van luiers, het drogen van tranen, het smeren van boterhammen, het stellen van regels en het ’s nachts het bed uit moeten voor een kind. Al deze dingen, hoe klein ze ook lijken, zijn belangrijk. Dit omdat het allemaal meewerkt aan dat éne doel dat zij als ouder gesteld hebben. Niet omdat het ouderschap een peulenschil is, maar omdat het doel duidelijk is en de weg erheen daardoor meer zin en waarde geeft.

Belangrijke zaken eerst – Weet wat er bovenaan je lijstje staat.

Als het doel duidelijk is, dan is de volgende stap weten wat het belangrijkst is. Er komt veel op moeders af en er wordt van alle kanten aan haar getrokken. Soms lijkt alles even belangrijk, maar dat is het niet. Grote vraag is wat het allerbelangrijkste is. En hoeveel energie je als moeder hebt, waar je dat aan uit wilt geven en waarom. En vaak zijn deze zaken makkelijk op één hand te tellen. Een moeder die dit weet, zegt regelmatig ‘nee’ tegen dingen die ze er niet bij kan hebben. Zodat ze ‘ja’ kan zeggen tegen wat bovenaan haar lijstje staat. Ze denkt in de rust na over haar prioriteiten en dat helpt haar op momenten van stress. Een moeder die in balans is, weet waar haar knelpunten en zwakke kanten zitten. Ze weet wat haar energie oplevert en wat energie uit haar trekt, en maakt zodoende gezondere keuzes die haar en haar gezin ten goede komen. 

Denk win-win – Doe niet mee met de wedstrijd

De lat die de wereld en moeders aan elkaar en zichzelf opleggen, ligt vaak onrealistisch hoog. Moeders doen van alles en nemen veel taken op zich. Velen doen hun uiterste best, soms tot in het perfectionistische toe. Velen voelen zich daardoor aldoor tekort schieten. En dan voelt het leven soms als een wedstrijd waar alleen de allersterksten overleven. Toch hoeft dat niet, als ze ervoor kiezen om gewoon niet mee te doen met die wedstrijd. En dat werkt bevrijdend voor henzelf en hun gezin. Moeders die bewust uit die wedstrijdtrein stappen, kiezen ervoor om hun eigen leven niet met dat van anderen te vergelijken. Ze laten anderen vrij en oordelen niet over moeders die het anders doen. Ze is dankbaar voor wat ze zelf heeft en bouwt andere moeders op, zonder oordeel of vergelijk. Dat maakt haar een relaxte persoonlijkheid, voor haarzelf en haar omgeving.

Eerst begrijpen en dan begrepen worden – Zie en word gezien

Dit principe is erop gebaseerd dat als je op een effectieve manier met iemand om wilt gaan, je eerst de ander moet proberen te begrijpen. In de opvoeding van kinderen bijvoorbeeld, is dit een behulpzame gedachte. Sommige ouders proberen hun kinderen te vormen naar hun eigen inzicht zonder daarbij te kijken naar wat hun kind aangeeft en nodig heeft.  Een moeder die erop uit is om te begrijpen, is een goede luisteraar en is altijd op zoek naar wat de ander haar duidelijk wil maken. En juist hierdoor is ze in staat om op een goede manier te communiceren, precies iets wat voor haar taak zo belangrijk is. Want het kennen van de ander geeft vruchtbare grond voor een prettige omgang met elkaar. Dit geldt niet alleen voor de omgang met kinderen, maar is net zo bruikbaar in relaties met partner, familie en vrienden.

Synergie – Doe het moederschap in verbondenheid

Als moeder helpt het enorm als je andere moeders om je heen hebt. Dit omdat het best een uitdagende taak is om je kinderen liefdevol, gezond en gelukkig groot te brengen. In het dierenrijk leven moeders samen met de kinderen in een ‘kudde’ bij elkaar. Dit werkt bij ons ook zo en is een geruststellende gedachte; je staat er niet alleen voor en dat hoeft ook niet. Een moeder die verbonden is, beseft dat en investeert in deze contacten. Ze weet dat ze behoefte heeft aan verbondenheid, daardoor kan ze haar taak beter aan. Daarbij weet ze goed dat ze samen met haar partner sterk staat: ze zijn een team. Haar relatie met hem is de basis van hun gezin, dus als zij samen voor een goed huwelijk zorgen, dan heeft dat positief effect op het gezin. Een mama in balans geeft veel liefde en dit is altijd een wisselwerking tussen haar en haar omgeving: haar partner en moeders in haar familie- en vriendenkring.

Houd de zaag scherp – Zorg goed voor jezelf

Als de moeder goed functioneert, dan heeft dat direct positief effect op het gezin. Dan is het belangrijk dat ouders goed voor elkaar en zichzelf zorgen. Veel mama’s geven veel, wat op zich niet erg is, als zij zelf ook maar weer voldoende opladen. Als je als moeder leeg bent gegeven, kun je opbranden. Omdat er van moeders op fysiek en mentaal vlak soms veel wordt gevraagd, moet zij dus op diezelfde gebieden ook weer opladen. Ook op mentaal gebied neemt ze tijd om tot rust en nieuwe inzichten te komen, omdat ze dat nodig heeft. Ze maakt tijd vrij voor zichzelf, voor haar eigen interesses. Dat kan een baan zijn, of een fijne vrijetijdsbesteding waar ze even afstand neemt en weer nieuwe energie krijgt. Door even terug te schakelen, kan ze het leven weer meer aan. De energiemeter blijft op peil omdat er altijd weer genoeg bij wordt gevuld.

Zoals gezegd: de zeven eigenschappen van effectief leiderschap zijn krachtig, universeel en tijdloos voor de gezinsmanagers die moeders (en ja, ook vaders) zijn. Doe er je voordeel mee. Want hiermee kun je veranderingen en uitdagingen beter aan. Voor jezelf, je partner én voor je kinderen.