Moeilijke mensen!

Kom jij ze ook wel eens tegen: moeilijk mensen? Van die types met wie de omgang allesbehalve vanzelf gaat... De grap is dat er vast ook mensen zijn die dat van mij denken. En van jou. Zo is de cirkel rond, met de conclusie dat omgaan met elkaar warempel niet altijd vanzelf gaat. Dat is jammer, want dat kan beter. Met onderstaande Tien Tips voor Moeilijke Mensen, bijvoorbeeld. Succes! Met de ander, jezelf…en met mij!

1.    Feiten en emoties. Moeilijke mensen kom je overal tegen, dat is onvermijdelijk. Je emoties kunnen daarbij hoog oplopen. Lastig, want gevoelens zijn niet zomaar weg te redeneren als je er middenin zit. Wat je dan bij de les houdt, is deze vraag: wat is er nu echt gebeurd? Onze gevoelens komen namelijk niet altijd overeen met de feiten. Deze wetenschap kan voldoende zijn om een stuk kou uit de lucht te halen voor jezelf. En is trouwens datgene waar je van gestrest raakt, al die emotionele aandacht wel waard? Feit en emotie zijn echt twee verschillende dingen, de keus is aan ons: waar laat je je door leiden?

2.    Wie wil jij zijn? Sommige moeilijke mensen jagen je gewoonweg op de kast met hun gedrag. Maar om in dit beeld te blijven: bovenop de kast heb je wel gelijk een mooi uitzicht. En als je er dan toch zit, denk dan eens na over wie je eigenlijk wilt zijn in de situatie. De discussie aangaan, negeren, bespreken of toch nog iets anders? Begin met een duidelijk doel voor ogen en bedenk er gelijk bij wat dit je zal opleveren. En stel jezelf de vraag: past datgene wat ik nu ga doen bij het doel dat ik bereiken wil? De menselijke wil is een sterk instrument: onderschat niet wat je ermee kan doen. Er is altijd een keuze om te reageren zoals jij wilt. En niet persé waar je emoties van dat moment je toe aanzetten.

3.    Ga lekker slapen. Ergens een nachtje over slapen is heus zo gek nog niet. Met een uitgeslapen hoofd kun je beter relativeren dan met een vermoeide geest. Zo wordt de olifant van gisteren weer de mug van vandaag. Uitgerust ben je beter in staat om positief te blijven, het bij de feiten te houden en je niet te laten overweldigen door je eigen emoties. Ik geef toe, 'eerst denken dan doen' is niet zo van deze tijd. Assertiviteit en directheid wordt meer gewaardeerd in de moderne sociale omgang. En wij zijn hierdoor ook beïnvloed. Maar toch heb je altijd een keuze, wees daarom liever een ouderwetse uitslaper dan een gestreste reageerder. Want uiteindelijk slaap je daar zelf ook weer beter van.

4.    Laat je veranderdrift los. Wij kunnen de ander niet veranderen. Dat weet iedereen, maar heel vaak is dit nog steeds de wortel van veel gedoe tussen mensen. Als je je veranderdrift echter loslaat, komt er tijd en energie vrij voor iets heel anders. Charles Swindoll zei het zo: “Wij kunnen er niet voor zorgen dat mensen op een bepaalde manier doen. We kunnen het onvermijdelijke niet veranderen. De enige kaart die we wel kunnen spelen, is onze eigen houding.” Als je je frustratie loslaat over het gedrag van anderen en die inzet om je eigen houding te beïnvloeden, ben je waar je wezen moet. Bij jezelf, en daar is waar een betere relatie begint. Acceptatie en verandering van je eigen mindset klaart de boel al op en biedt weer nieuwe perspectieven.

5.    Terechte boosheid? Veel mensen kennen het verhaal van Jona die via een heftige zeestorm en een hongerige vis toch terecht kwam waar God ‘m wilde hebben. Het verhaal gaat verder wanneer Jona preekt tegen de ongehoorzame stad Ninevé. Uiteindelijk komt de stad tot inkeer, waarop Jona boos wordt over Gods genade. Had Jona dit niet al voorspeld? En had hij hier zoveel moeite voor moeten doen? Waarop God aan Jona vraagt of hij wel terecht boos is. Een wijze vraag. Het dwingt namelijk na te denken over de zuiverheid van je motieven. Neem dus de volgende keer als je boos bent eens een kijkje in je hart en wees eerlijk over wat er echt leeft.

6.    Slim bespreken. Als je je ergert aan het gedrag van een ander, ga dan eens het moedige gesprek aan. Te vaak praten we wel óver mensen, in plaats van mét hen. Door zoiets simpels zou de wereld er al een stuk gezelliger uitzien. En als je de zogenaamde regels van de feedback volgt, is bespreken nog best goed te doen. Daarbij beschrijf je het gedrag van de ander en het gevolg wat dit voor jouw gevoel heeft.  Vervolgens kun je vragen om gewenst gedrag van de ander, zodat de omgang met elkaar weer zonder moeilijkheden verloopt.

7.    Kijk naar intenties. Soms zijn wij mensen gewoon sociaal onhandig en kleunen we mis in de omgang met elkaar. Of we denken er gewoon niet bij na dat we een irritatiefactor zijn. Of we hebben een ander soort humor en denken we grappig te zijn terwijl de ander totaal not amused is. Vermoeiend, die omgang met elkaar. Maar het helpt zoveel om achter het gedrag te kijken en je af te vragen of het echt de bedoeling van de ander is om jou de kast op te jagen. Vaak is het onze eigen interpretatie die in de weg staat. Als je uitgaat van goede bedoelingen van de ander, scheelt dat een hoop frustratie. En als je de ergernis van je af laat glijden, is de ander verantwoordelijk voor hoe het werkelijk bedoeld was. Maar daar heb jij dan allang al geen last meer van.

8.    Vergeef en bevrijd jezelf. Ik las ergens: “Ik vergeef graag. Simpelweg omdat ik aan het eind van de dag liever blij ben geweest dan boos.” Nu is boosheid zeker niet altijd slecht, maar een vingerwijzing naar een gevoelige plek waar je misschien nog iets mee moet. Toch kunnen we het minder vaak zijn door gewoon te vergeven in plaats van te handelen vanuit boosheid. Vergeving zit ‘m overigens vaak in kleine dingen. Die ook weer groot kunnen worden door zich in veelheid op te stapelen. Vergeven is een bewuste keuze, waar je soms herhaaldelijk voor moet kiezen. Vergeven voelt soms oneerlijk, omdat de ander geen spijt toont of uit het zicht verdwenen is. Maar je helpt er de ander, maar vooral ook jezelf mee.

9.    Liefhebben is een keuze. Een lastige: liefdevol zijn tegen moeilijke mensen. Want het is vaak juist het tegenovergestelde van wat je wilt doen. Maar als je een vriendelijke opmerking maakt in een moeizame situatie, haal je al veel stress uit de lucht. Bestrijd het kwade met het goede, zei Jezus. Onmogelijk, vinden wij vaak. Maar Hij wist dat je met een liefdevolle opmerking of een vriendelijke toon soms meer voor elkaar krijgt dan er gefrustreerd bovenop te springen. Liefhebben is makkelijk bij rozengeur en maneschijn, maar liefde wordt pas echt waardevol als het onvoorwaardelijk is. Misschien juist wel bij moeilijke mensen.

10. Moeilijke mensen, je komt ze echt overal tegen. Soms zelfs in je eigen spiegel ;-) Maar met een handige gebruiksaanwijzing kom je al een heel eind en houd je frustratie op een afstand. En dan kun je een handig blog lezen, maar het is uiteindelijk een kwestie van beleven. Test ‘m eens uit. Op de ander, op jezelf en op mij.