Jezelf en elkaar langs een meetlat leggen: onderzoek wijst uit dat elke moeder hier weleens last van heeft. In dit blog doe ik een voorzetje om hier los van te komen én te blijven. Heel bevrijdend, dat merkte ik als mama in ieder geval gelijk. Maar hoe pak jij dat ook aan? Hieronder vijf checkpoints waar je als mama direct iets aan kunt hebben.

 

Het gras is groener daar waar je het water geeft. Als we vergelijken, denken we vaak dat het gazon bij de buren groener is. En gek genoeg kunnen we ons daar behoorlijk druk over maken. We kijken en vergelijken met andere moeders: van wel-of-geen-borstvoeding tot hoeveel-dagen-werken en van schoolkeuzes tot biologische peuterhapjes. Vaak vinden ouders van alles van elkaar, soms uit onzekerheid, soms vanuit een tikkie jaloezie. En man, dat kost een energie! Terwijl de waarheid veel rustgevender is. Als je namelijk focust op waar je zélf allemaal mee gezegend bent, houd je niet eens energie over om naar anderen te kijken. Als moeder ben je uniek en mag je je eigen keuzes maken, op basis van jouw situatie. Tevreden en dankbaar zijn is ook een keuze, besteed daarom je tijd en energie aan je eigen groene gras. Daar valt namelijk genoeg te zaaien, te wieden, te oogsten én van te genieten!

Waar ben jij dankbaar voor? Wat maakt jou als moeder uniek en onvervangbaar?

 

Liefde als medicijn tegen oordeel. We zijn gemaakt om lief te hebben: om ons geliefd te weten door onze Schepper én om deze liefde uit te delen. En als deze onvoorwaardelijke liefde van God stevig verankerd is in je hart, dan geeft dat een zekerheid die nergens mee te vergelijken is. Als mama mag je weten dat deze liefde de basis is van je moederschap. Het vaste geloof dat God je in alles liefdevol bijstaat, laat geen ruimte om oordelend te zijn over jezelf of anderen. Waar onzekerheid en zelftwijfel ons laat vergelijken en oordelen, laat Gods liefde ons rusten in Zijn trouw. Ook in het moederschap, en misschien zelfs juist daarin! Dus in moeilijke opvoedkeuzes, slapeloze nachten of zorgen over de toekomst van je kind helpt Gods liefde je door alles heen.

Hoe beïnvloedt Gods liefde jouw moederschap?

 

Genade: voor jezelf! Gods genade voor ons is een heerlijk gegeven. Maar in de praktijk merk ik dat wij moeders het lastig vinden om echt mild te zijn voor onszelf. Want oordelen doen we niet altijd naar een ander, mama’s komen er zelf ook niet altijd genadig vanaf. Ik zie het ook bij mezelf: laatst sprak ik een moeder van een gezin van vier kleine kinderen. Ik merkte gaandeweg dat mijn bewondering voor haar overliep naar een oordeel naar mezelf, toen ik dacht: “Kijk haar eens met zo’n groot gezin, jij hebt maar twee kids en jij voelt je nu al moe en druk…” Oei! Het gebeurde zonder nadenken: ik was allesbehalve genadig voor mezelf. Dit terwijl ik weet dat God zo graag zijn genade aan ons wil laten zien. Hoe groot ons gezin ook is en hoe we ons er ook bij voelen. Die mildheid mogen we onszelf ook gunnen om van te genieten. Aanvaarden dus, die gratis genade, gewoon met beide handen. Om mild en liefdevol te kunnen zijn voor anderen en dat begint bij jezelf!

Kun jij (nog) genadiger zijn voor jezelf en zodoende je oordeel loslaten?

 

Weg met de lat! Ik kom ze regelmatig tegen in mijn coachpraktijk: perfectionistische moeders die bijna onderdoor gaan aan een torenhoge lat die ze zichzelf opgelegd hebben. Herkenbaar? Begrijpelijk ook wel, want er wordt veel gevraagd van moderne moeders. Op het gebied van zorg, carrière, huwelijk, familie, vriendschappen, persoonlijke ontwikkeling ligt de lat hoog en is het leven druk. Elke moeder herkent dat wel, die hoge lat. Dan zou je zeggen: leg ‘m dan eens wat lager, dat scheelt al de helft. Maar nog beter zou zijn om die lat gewoon in stukken te breken en helemaal weg te gooien. Genade voor jezelf en de ander maakt je een mens met een rustgevende houding en uitstraling. Laat die verwachtingen, meningen en eisen nu eens volledig los en leun achterover in de wetenschap dat God sowieso van je houdt. Onvoorwaardelijk. Je hoeft nergens aan te voldoen, dan je hier zonder meer aan over te geven.

Stel je voor dat je nergens meer aan zou hoeven voldoen, hoe zou dat voelen?

 

Ken de kracht van je kwetsbaarheid. Ik moet de eerste moeder nog tegenkomen die nooit onzeker is over haar moederschap. Ook al zie je dat trouwens niet altijd aan de buitenkant. Welke mama wordt bijvoorbeeld nooit eens overvallen door een gevoel van kwetsbaarheid als ze kijkt naar haar kinderen en de wereld waarin ze opgroeien? Wat dat betreft zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Juist die wetenschap zou ons mogen afhelpen van vergelijk en oordeel naar elkaar. Draai het eens om: je kwetsbaarheid is juist je vrouwelijke kracht. Gebruik je grote hart, je warme gevoeligheid en je fijne voelsprieten. Om elkaar te helpen omgaan met dat kwetsbare gevoel wat mama-zijn met zich meebrengt. Want als er iets nodig is in het aanmodder-moederschap, dan is dát het wel!

Helpt het je te weten dat al je mede-mama’s in hetzelfde schuitje zitten als jij?

 

Bovenstaande ideeën helpen je hopelijk om nog relaxter en blijer in het moederschap te staan. Mocht je meer willen en interesse hebben in één van mijn mama-lijnen: ‘Mama in Balans’ en ‘Café Mama’, neem vrijblijvend contact met me op.