Thuis

 

De drukke buien buiten
Daar zit ik nu niet mee
Ik ga gewoon naar binnen
Bij mezelf op de thee
— Sukha Amsterdam

Thuis bij jezelf

Best een goed idee, bij jezelf op de thee. Want de enige persoon die we altijd bij ons hebben, zijn wij zelf. En dan helpt het als je goed met jezelf op kunt schieten. Gewoon eens doen dus. En serveer er dan gelijk de volgende nadenkertjes bij.

 

Gezellig gezelschap?

We zijn de hele dag door met onszelf in gesprek; de zogenaamde interne dialoog. Daar zijn we ons niet altijd bewust van, maar het is er zeker wel. Interessant om daar eens op te letten. Want hoe praat je tegen jezelf? Ben je aardig, kritisch, relaxed of veeleisend?  Vaak is je interne dialoog overgenomen van je opvoeders. Soms iets waar je je hele leven dankbaar voor bent. Maar soms ook iets wat je jarenlang ongewild met je meedraagt en last van hebt. En overgenomen hebt nu je volwassen bent. We kunnen onbewust onze eigen ergste vijand worden als we geen goed gezelschap voor onszelf zijn. Dan is steeds die interne criticus aan het woord en daar wordt het niet gezelliger van. Wees jezelf hier bewust van en zorg dat je interne dialoog met jezelf mild, relaxed en positief blijft.  Leg de lat niet te hoog en ga af en toe bij je vriendelijke zelf op de thee. Het kan verademend zijn om je interne criticus te vervangen door iemand die goed voor je is: een milde moeder, een vriendelijke vriend, een bemoedigende broer. Veel fijner om daar thee mee te drinken dan met ‘gezelschap’ dat alleen maar kritiek levert. 

Koekje erbij?

Theedrinken is niet compleet zonder dat je er wat bij serveert. Vreemd gezegd misschien, maar wat serveer jij aan je jezelf? Vullen is niet hetzelfde als voeden, dat geldt zeker voor je lichaam en wat je erin stopt. Voor je mentale persoon werkt dat hetzelfde. Je kunt je hoofd volstoppen met drukte of met rust. Verstandig om kritisch te kijken naar het effect van wat je leest, waar je naar luistert of kijkt. Oftewel; wat je binnen laat komen en wat dat vervolgens met je geestelijke welzijn doet. En net zoals bewust eten een mens goed kan doen, is bewust zijn van wat je aan je geest serveert, net zo’n goed idee. Je zult zien dat als je daar weloverwogen mee omgaat, een positief effect niet uitblijft.

Roddel bij de thee

Theekransjes staan er bekend om: de laatste roddels worden uitgewisseld, meningen gedeeld over jan en alleman. Dat gebeurt ook in je hoofd, op de thee bij jezelf. Daar bespreek je met jezelf over hoe je tegen zaken aankijkt en hoe je je daarover voelt. Goed om jezelf af te vragen hoe je interne dialoog is over gebeurtenissen en mensen. Is deze positief, oordelend, opbouwend of negatief? Afgezien van het feit dat je mening over mensen terecht kan zijn, is het goed om te luisteren naar hoe je over mensen ‘praat’ met jezelf. Want met theekransjesroddel werkt het zo: je voelt je even goed, maar uiteindelijk help je de ander en jezelf er niet mee.

Theedrinken in stilte

Als je vrienden op de thee zijn, is het fijn bijpraten. Tegelijkertijd kan je met een echte vriend ook gewoon stil zijn.  Als je goed met jezelf bevriend bent, dan kan dat ook. Stilte is interessant, want het is zeldzaam, soms zelfs ongemakkelijk, maar o zo heilzaam. Stiltes in gesprekken vullen mensen graag met gepraat. Zo werkt het ook in je hoofd, terwijl het juist weldadig kan zijn om helemaal niets te zeggen. Vaak gebruiken we juist een hele drukke agenda om te kunnen omzeilen wat er werkelijk in ons leeft. Maar ga die confrontatie van jezelf in de stilte eens aan. Kijken wat er gebeurt. Soms moet je er even doorheen, maar uiteindelijk is stilte een weldaad voor de geest. Gewoon die interne criticus even het zwijgen opleggen en je thee drinken. Kalm en ongestoord. En dan bedenken: De drukke buien buiten, daar zit ik nu niet mee. Ik ga gewoon naar binnen. Lekker bij mezelf op de thee.