Dromen? Doen!

Dromen, da's pas fijn! Wat is er heerlijker dan je te wentelen in mooie vergezichten en aangename fantasieën? In je hoofd zijn je dromen al werkelijkheid en dat is puur genieten. Terug in de werkelijkheid weet je: dromen is niet het einde, maar pas een begin. Uitgekomen dromen zijn namelijk resultaat van slim aanpakken. Hoe dan? Eerst wakker worden! Want dromen is…

…leren van anderen. Ik mag graag luisteren naar hoe succesvolle mensen succesvol zijn geworden. En daarbij vind ik hun huidige geluk nog niet eens zo interessant, maar de tijd die eraan vooraf ging. De stille jaren van hard werken, niks oogsten en blijven geloven in die ene droom. Wat bijvoorbeeld weinig mensen weten, is dat de Beatles tijdens hun onbekende jaren lange tijd optraden in achteraf zaaltjes met dun bezaaid publiek. Ik vind dat fascinerend en op een vreemde manier ook hoopgevend. Want als zelfs de Beatles hard moesten werken zonder instant resultaat, dan valt daar voor ons gewone mensen veel van te leren ;-)

…handen uit de mouwen. Het klinkt zo heerlijk veelbelovend: als je iets écht wilt, dan zal je het ook bereiken. Volgens mij is de werkelijkheid iets ingewikkelder, want puur door iets graag te willen, komen dromen niet uit. Tussen droom en vervulling ligt namelijk veel werk. En dan helpt willen wel, maar uithoudingsvermogen, discipline, kennis van zaken en de wil om hard te werken zijn minstens zo belangrijk. Want hoe groter mijn droom, hoe harder ik ervoor zal moeten lopen om ‘m echt uit te laten komen.

…tien keer zaaien, één keer oogsten. Als ondernemer verzin ik weleens wat leuks, maar niet al mijn plannen komen ook uit. Soms gebeurt het namelijk dat een plan helemaal niet zo briljant blijkt als ik dacht. Dus heb ik inmiddels geleerd dat ik op meerdere paarden moet wedden om succes te hebben. Dus dan verzin ik liever een stapeltje ideeën, waarvan ik er dan een paar zie uitkomen dan dat ik mijn zinnen zet op een enkel plan. En zo werkt het voor iedereen: hoe meer zaadjes je uitgooit, hoe meer kans op succes je hebt. 

…je talenten kennen. Duidelijk is dat je door dromen alleen je doel niet zult bereiken. Essentieel hierbij is dat je ook ergens talent voor moet hebben. De talentenjachten van tegenwoordig bewijzen echter dat er net zoveel overvloed als gebrek is aan talent. Ronduit gênant zijn de gevallen die denken goed te kunnen zingen, maar dat gewoon niet kunnen. Cruciaal is dat je inziet dat je het met alleen een hoop zelfvertrouwen niet redt. Wees dus goed bewust van wat jouw talent is. Mooi om te weten is dat we allemaal wel érgens goed in zijn! En vaak zelfs in meerdere dingen. Ken daarom je talent, ga daarmee aan het werk en laat de rest liggen.

...je zwakheden kennen. Als je weet waar je talenten liggen, is het evenzo realistisch om te weten waar je zwakheden liggen. Heel nuttig, want deze staan je soms enorm in de weg om echt succesvol te worden. Met deze kennis kun je vervolgens slimme besluiten nemen. Bijvoorbeeld een onderdeel van je werkzaamheden uitbesteden zodat je tijd en energie overhoudt voor het echte werk. Of advies vragen over een onderwerp waar je weinig van weet. Of iets anders: bewust afscheid nemen van onzekerheid over je persoonlijke kwaliteiten. Te vaak laten mensen zich tegenhouden door belemmerende overtuigingen over zichzelf, hun kansen en hun toekomst. Wees bewust van wat je tegenhoudt en neem er afscheid van als het je niet verder helpt bij het realiseren van je droom. 

…je geluk vangen. Een beetje geluk af en toe helpt ook om je dromen uit te laten komen. Ik kijk weleens terug naar het verleden en kom er dan achter dat sommige dingen precies op het juiste moment gebeurden. Een toevallige ontmoeting hier, een onverwachte kans daar. Dit geluk valt natuurlijk niet te sturen. Maar als het dan zomaar uit de lucht komt vallen, wees er dan als de kippen bij om het dankbaar op te vangen.

...dromen via een omweg. Wat dapper vind ik het toch als mensen hun droom achterna durven gaan. En dat vinden meer mensen, zie de populariteit van tv-programma's als 'Ik Vertrek'. Hoe graag kijkt men naar waaghalzen die hun leven omgooien en hun dromen verwezenlijken. Het tv-kijkend publiek staat er watertandend naast, wachtend op de eerste scheurtjes in de droombeelden, want dan wordt het pas echt interessant. En dan is het voor de dromers juist belangrijk om te weten dat dromen zich ook via een omweg laten bereiken. En zelfs als iedereen vanaf de luie bank schreeuwt dat het onmogelijk is, toch volhouden, zij het wellicht op een andere manier. Volgens mij laten doelen zich zelden in één moeite bereiken. Laat dat je niet ontmoedigen, want elke mislukte poging is een stap voorwaarts.  De vraag is dan zelfs of het een mislukte poging was, of gewoon een onverwachte wending in het bereiken van je droom. 

…plannen en focussen. Om van A naar B te komen, heb je een routebeschrijving nodig (zegt iemand die steevast verdwaalt in een onbekende stad omdat ze zoiets niet nodig denkt te hebben, maar goed ;-) Als je echter weet waar je wilt zijn met je dromen, is het goed om al je plannen in een overzichtelijk schema te zetten. Houd daarbij je waarden voor ogen: wat vind jij belangrijk? Slim is om je plannen ook te ‘smarten’. Daarmee bepaal je of je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn. Een goed ontwerp geeft rust in je hoofd, want alles staat op papier. Ook fijn: een puik plan geeft je direct zin om aan de slag te gaan!

Dromen? Doen dus! Heel veel succes!