Mama in balans

"Good mothers have dirty ovens, sticky floors and happy kids."

Op mijn oven hangt een kaartje met deze tekst. Dit lezend zou je zomaar kunnen denken dat het eigenlijk heel makkelijk is, dat moederschap. Gewoon je oven laten vervuilen, een plakkerige vloer kweken en blije kinderen zijn je resultaat. Als het inderdaad zo werkte, maakte ik vanaf vandaag oven noch vloer meer schoon.. ;-)

Blijft wel een interessante vraag, wat een goede moeder dan is. Eveneens wel een tricky onderwerp, want je begeeft je op glad ijs als je definities gaat geven, zoals het kaartje op mijn oven. Toch houdt het de gemoederen bezig. Rijen boeken en stapels tijdschriften worden gevuld over deze ene vraag.

Logisch ook, want een goede moeder zijn is warempel geen eenvoudige klus. Er zijn maar weinig dingen waar je zoveel energie, wijsheid en geduld voor nodig hebt als het grootbrengen van kroost. Ouder-zijn is net zo verrijkend als vermoeiend en af en toe net zo hilarisch als hartbrekend. Soms kun je je nageslacht wel opeten van liefde en het een uurtje later jammer vinden dat je dat toen niet gedaan hebt. Het haalt van alles in je naar boven: trots en angst, blijdschap en boosheid, zelfvertrouwen en onzekerheid. En dan een goede moeder zijn, hoe doe je dat eigenlijk in de jungle van de dagelijkse werkelijkheid?

Terwijl ik dit schrijf, moet ik aan koningin en medemama Maxima denken. Zij hield ooit een veelbesproken toespraak waarin ze opmerkte dat dé Nederlander niet bestaat. Ons volk is te veelzijdig om in een cliché te vatten, zo beweerde zij. Dat is juist wat ik ook wilde zeggen over goede moeders. Want die heb je ook in allerlei soorten en maten, karakters en kwaliteiten. Moederliefde heeft net zoveel uitingsvormen als dat er mama’s zijn.

Iedereen zou dus eigenlijk z’n eigen definitie kunnen hebben van wat een goede moeder is. Ikzelf ook. Voor mij heeft een goede moeder een gezond zelfvertrouwen en weet ze in de basis wat ze waard is. En daarom durft na te denken over hoe ze haar moederschap invult en waarom. En ook niet zo gevoelig is voor vergelijken met andere moeders. Het is een moeder die haar hart geeft aan haar kinderen, om het daarnaast ook altijd weer te laten vullen met rust, liefde en vriendschap van mensen om zich heen. Ikzelf vind het daarbij enorm helpen om als moeder te geloven in God, omdat je je kinderen dan bij Hem kan brengen, elke dag weer.

Een mooie conclusie vind ik dat een goede moeder vooral in balans is, met zichzelf en haar omgeving. Een goede moeder is zelf oké, want daar helpt ze haar kinderen weer mee. In ieder geval is dat iets waar ik zelf als moeder steeds weer voor wil gaan. Hoe verder mijn oven en vloer er ook uitzien ;-)

 

 

===========================

Ben jij als moeder soms gestresst door alles wat het moederschap met zich meebrengt? Dan is coaching wellicht een goed idee voor jou. Hierdoor leer je beter in balans te zijn, te weten wat je echt nodig hebt en rust aan te brengen in je bestaan. 

Als coach heb ik een speciaal programma: "Mama in Balans", welkom om mee te doen!