I love LIFE Languages!

I love LIFE Languages!

Na jarenlang coachen en talloze sessies met allemaal mooie mensen, is er één ding wat ik in ieder geval geleerd heb: we zijn allemaal zó verschillend! Ergens wel logisch, als je gelooft in een creatieve Schepper, die ons stuk voor stuk uniek maakte.

Eerste Hulp bij Baaldagen

Eerste Hulp bij Baaldagen

“Is 10 uur ’s ochtends te vroeg voor een glas wijn?” Ik moet glimlachen om het appje dat ik krijg van een vriendin. Ze is moeder van een energieke driejarige en avontuurlijke dreumes. En ze is – heel fijn – het type dat altijd eerlijk is als het moederschap haar even zwaar valt. Gelukkig verliest ze nooit haar humor, getuige dit grapje over alcohol om tien uur ’s morgens.

Denken over gedachten

Denken over gedachten

Gedachten, ze zijn er de hele dag door. Dat is prima, want het leven vergt gewoon wat denkwerk op z’n tijd. Het wordt pas een probleem als je gedachtewereld je onrustig, somber en ongelukkig maakt. Dan wordt het tijd om wat nuttig denkwerk te besteden aan de wondere wereld van je gedachten :-) Hoe? Dat leg ik uit in deze blog.

Ik voel iets. Mag dat?

Ik voel iets. Mag dat?

Een thema dat vaak ter sprake komt tijdens coachgesprekken: pijn. Als mens fietsen we daar eigenlijk het liefst omheen. Zo zitten we gewoon in elkaar. Maar is dat wel zo handig?

Waar gáát het over?

Waar gáát het over?

Lang geleden zat ik aan het sterfbed van een oude moeder. Hoe verdrietig het ook was, ik koester de kostbare momenten voorafgaand aan het afscheid. Een van de lessen die ik daar leerde, was dat als het levenseinde nadert, mensen heel eerlijk tegen elkaar kunnen worden. En met geen tijd te verliezen is, komt bovendrijven wat er werkelijk toe doet: het allerbelangrijkste. Maar wat is dat eigenlijk?

Vijf inzichten voor de hoogsensitieve mama

Vijf inzichten voor de hoogsensitieve mama

Hoogsensitief en moeder, een uitdagende combinatie! Dat merk ik in mijn eigen leven en dat van de moeders die ik spreek in mijn coachpraktijk. Belangrijke vraag: hoe bereik je als extra gevoelige mama een mooie balans tussen sensitief én stevig, kwetsbaar én krachtig? Hieronder vijf inzichten die je hierbij kunnen helpen.

Poepen zonder publiek

Poepen zonder publiek

MAG IK EVEN RUSTIG POEPEN ALSJEBLIEFT?! Ik zit op de wc. Twee paar handjes timmeren op de deur, kinderstemmetjes roepen om mama. Ik zucht: ‘Kak. Zelfs op het toilet ben ik niet veilig…’
Als mama geef ik mezelf met hart en ziel aan m’n gezin. Maar als ik niet uitkijk, kan ik soms niet eens even een privé-potje-poepen-zonder-publiek. Wie zorgt er voor mama? Daarom onderstaande #powerpunten voor jou en mij! 

Acht adviezen voor beter kiezen

Acht adviezen voor beter kiezen

Goede keuzes maken in je leven: het is soms een hele opgave. Toch slim om goed over na te denken, zeker als je bedenkt dat veel in ons leven gebaseerd is op de keuzes die je maakt. Hieronder acht adviezen om nog beter te leren kiezen.

Afscheid van de lat: vijf checkpoints voor moeders

Afscheid van de lat: vijf checkpoints voor moeders

Jezelf en elkaar langs een meetlat leggen: onderzoek wijst uit dat elke moeder hier weleens last van heeft. In dit blog doe ik een voorzetje om hier los van te komen én te blijven. Heel bevrijdend, dat merkte ik als mama in ieder geval gelijk. Maar hoe pak jij dat ook aan? Hieronder vijf checkpoints waar je als mama direct iets aan kunt hebben. 

Bikini-klaar? Bekijk jezelf door de ogen van je Schepper!

Bikini-klaar? Bekijk jezelf door de ogen van je Schepper!

De warmte van de zomerzon tovert blanke ledematen uit hun winterslaap tevoorschijn. Blote armen, blote benen en hier en daar een verlegen streepje buik. En als het echt heet wordt is 'ie daar: onderuit de kast, de bikini! Of badpak, of iets anders bloots dat de hitte kan verdragen ;-) Maar voor heel wat vrouwen het sein om in een lichte stress te schieten. Want is mijn lijf wel toe aan de openbaarheid? Zijn m’n dijen wel strak en is m’n buik niet te bol? Geen zorgen! Bekijk jezelf door de ogen van je Schepper en je bent sowieso bikini-klaar! 

Relaxter moederschap

Relaxter moederschap

Mama-zijn kan relaxter, als je beseft dat je eigen manier van ernaar kijken van grote invloed is. Want vaak is je gezin nog niet eens de stressfactor: wij kunnen onszélf behoorlijk in de weg zitten… Het goede nieuws is dat de aanpak dus ook bij onszelf te vinden is! Onderstaand blog gaat hierover en geeft vijf adviezen op een rij: verzameld uit de praktijk van het alledaagse aanmodder-moederleven ;-)

Schaamte: het laatste taboe

Schaamte: het laatste taboe

Je hebt een brakke nacht gehad en je humeur is ver beneden nulpunt. Je praat net iets te hard (ook wel schreeuwen genoemd ;-) tegen alles wat zich in je vaarwater waagt. Je hebt geen zin in de dag, geen zin in het werk en eigenlijk al niet eens zin om je überhaubt aan te kleden. Tijdens het ontbijt zit je met een donderwolk boven je hoofd in je koffie te roeren. Het is zeven uur en de dag moet nog beginnen... Echt een moment om in te lijsten, vind je niet? Stel je voor: ziehier de niets verhullende foto’s-zonder-filter. Nu nog even op Facebook plaatsen en wachten op likes. 

Covey voor mama's

Covey voor mama's

Stephen Covey: een managementgoeroe van wereldformaat. Van zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ werden wereldwijd zo’n 20 miljoen exemplaren verkocht en in 38 talen vertaald. Grote leiders hebben zich laten inspireren door zijn filosofieën. Zijn inzichten zijn krachtig, universeel en tijdloos. Maar wat kunnen huis-tuin-en-keukenmoeders (zoals ik, en jij misschien ook wel) met Covey’s filosofieën?

Moeilijke Mensen

Moeilijke Mensen

Kom jij ze ook wel eens tegen: moeilijk mensen? Van die types met wie de omgang allesbehalve vanzelf gaat... De grap is dat er vast ook mensen zijn die dat van mij denken. En van jou. Zo is de cirkel rond, met de conclusie dat omgaan met elkaar warempel niet altijd vanzelf gaat. Dat is jammer, want dat kan beter. Met onderstaande Tien Tips voor Moeilijke Mensen, bijvoorbeeld. Succes! Met de ander, jezelf…en met mij!

Huilen is heerlijk!

Huilen is heerlijk!

Onze zoon van twee vindt het heerlijk om af en toe lekker te huilen. Niet gehinderd door enige schaamte snikt-ie de ogen uit z’n lieve kleine hoofd. Soms roept hij erbij: “Nu hard huilen, straks pas klaaaaar..” Om er dan na een halve minuut mee op te houden met de mededeling dat hij het nu wel genoeg vindt. Fantastisch vind ik het om te zien dat kinderen zo ongecompliceerd goed zijn in het omgaan met hun emoties. Lekker de tranen laten komen en weer laten gaan. Kunnen wij als volwassenen nog wat van leren!

Mama in balans

Mama in balans

Good mothers have dirty ovens, sticky floors and happy kids.

Op mijn oven hangt een kaartje met deze tekst. Dit lezend zou je zomaar kunnen denken dat het eigenlijk heel makkelijk is, dat moederschap. Gewoon je oven laten vervuilen, een plakkerige vloer kweken en blije kinderen zijn je resultaat. Als het inderdaad zo werkte, maakte ik vanaf vandaag oven noch vloer meer schoon...;-)

De vijf zegens van geloven

De vijf zegens van geloven

Ik geloof in God. Niet dat ik een modelgelovige ben, dat zeg ik er meteen maar bij. Mijn geloof wordt gekenmerkt door wisselende successen en veranderlijke inzichten. Toch blijf ik van God zelf altijd een grote fan. Hij is groter dan mijn wereld, hij is wijzer dan mijn inzichten en liefdevoller dan ik ooit kan begrijpen. En als mens, maar ook als coach, ben ik van één ding overtuigd: het is een zegen om in God te geloven.

Dipje neem een CHIPJE

Dipje neem een CHIPJE

Er was eens een fabrikant van aardappelchips, die vond dat het eten van zijn product zou helpen tegen een dipje, zo'n gevoel van neerslachtigheid waar elk mens weleens last van heeft. Ik vind dat best een goed idee van die chipsmaker. Want alle letters van het woord CHIPJE staan ergens voor in de aanpak van je dip. Pas ze toe op jezelf, en ja, daar mag je best een zak chips bij opentrekken.

Dromen? Doen!

Dromen? Doen!

Dromen, da's pas fijn! Wat is er heerlijker dan je te wentelen in mooie vergezichten en aangename fantasieën? In je hoofd zijn je dromen al werkelijkheid en dat is puur genieten. Terug in de werkelijkheid weet je: dromen is niet het einde, maar pas een begin. Uitgekomen dromen zijn namelijk resultaat van slim aanpakken. Hoe dan? Eerst wakker worden! Want dromen is…

Thuis bij jezelf

Thuis bij jezelf

Best een goed idee, bij jezelf op de thee. Want de enige persoon die we altijd bij ons hebben, zijn wij zelf. En dan is het ’t fijnst als je goed met jezelf op kunt schieten. Gewoon eens doen dus. En serveer er dan gelijk de volgende nadenkertjes bij.